Gammel stil eller ny stil indenfor lamper til haven

Gammel stil eller ny stil indenfor lamper til haven

Jeg tror ikke at jeg overdriver hvis jeg påstår, at der findes flere tusind forskellige lamper at vælge imellem. Alt fra de helt små kobberfarvede modeller man skruer op på sin væg og som engang brændte med de såkaldte glødepærer, til de ny-moderne og hightech lamper der kører på solenergi og har LED eller andre former for diodelys.

Om man er til den ene eller den anden slags, kommer nok i først omgang an på hvordan man er som person. Der er ikke noget rigtigt eller forkert og det hele handler i bund og grund omkring smag. Smag kan ikke diskuteres (eller det kan det gør, men der kommer ikke noget ud af det) og derfor vil jeg ikke gå dybere ind i den del.

En anden vigtig ting er dog, at dine udendørslamper skal passe til den stil du har i haven og til din bolig. Personligt bor jeg i et lidt ældre hus og her vil det ikke give mening (eller se pænt ud) at begynde at opsætte lamper i et hightech design. Det ville skrige til himlen og bare se forkert ud.

Lamperne til indkørslen

Vi har en indkørselsvej på cirka 75 meter og da vi bor relativt langt ude på landet, så er det med gadelygter, fortov og asfalterede veje ikke noget vi bruger så meget. Det vil derfor også sige, at når det er mørkt, så er det RIGTIG mørkt. Belysning er derfor en nødvendighed hvis man har tænkt sig at færdes uden at være i bil.

Til det formål har vi brændt os varme på nogle ca. 2 meter og 20 centimeter høje gadelygter som ligner noget fra gamle dage. De kommer i en slags patineret kobber og har tre lamper i toppen. Desværre har man jo forbudt glødepærer i Danmark da de bruger for meget strøm, men det ville lige være den slags pærer der fik dem til at se helt fantastiske ud.

Heldigvis er disse pærer stadig til salg i Sverige og da det ikke er forbudt at købe dem der og tage dem med hjem, så kan det godt være, at vi lige skal et smut forbi ved lejlighed. Vi har dog ikke købt de pågældende gadelamper endnu, så det kan godt vente lidt.

Lamperne tror vi vil komme til at stå rigtig godt til de lidt mørke mursten vores hus er bygget i og det lidt skovagtige look. Desværre er de heller ikke helt billige (selvom de sælges i Bauhaus), så vi må nok lige spare op til dem. Alt i alt har vi regnet ud, at der skal bruges 6 stk. på hver side af vejen, så det betyder 12 lamper af små 1300 kroner stykket…

Dertil kommer, at der skal trækkes kabler ud i jorden og der er regler for hvor langt ned man skal grave sådan en ledning, så det skal nok blive spændende. Der er nemlig træer overalt og det skal nok komme til at betyde, at der er rødder som skal graves udenom (eller over/under) for at det kommer til at blive en succes. Men den tid, den glæde…

2 Responses to “Gammel stil eller ny stil indenfor lamper til haven”

  1. Chris says:

    Interessante betragtninger! Det samme gør sig faktisk gældende, når det handler om lamper til indendørs brug.

  2. Margit Pedersen says:

    Det lyder som et spændende projekt. Det lyder dog til at blive lidt pebret med alle de lamper i skal bruge, men er sikker på det færdige resultat vil være hver en krone værd 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *