Alt om espresso

Alt om espresso

Espresso kaffe er en dejlig nydelse, og noget som de fleste kaffe elskere vil kunne lide. Espresso er et italiensk ord, som betyder kaffe. Når man hører ordet espresso, menes der altså cafe espresso. Oversætter du ordet cafe espresso direkte hentyder det til ”kaffe under tryk”. Med det menes der ganske enkelt, kaffen brygges under tryk. Cafe espresso er ikke en kaffe, som den vi fleste danskere kender, men er derimod en mere koncentreret kaffe både i form af smag og konsistens. Derudover har en espresso det kendetegn, at den har et fint lag af gyldent skum på toppen, hvilket er med til at give en cremede smag.

Bønner til Espresso

Ved brygningen af espresso kan der anvendes en del forskellige bønner. Ofte anvender man dog bønnen arabica. Bønnerne til en espresso er ofte mørkere ristet end ved det, som vi kender som almindelig kaffe herhjemme i Danmark. Derudover bliver bønnerne også malet end del finere. Hvis bønner bliver malet for fint, kan dette ødelægge brygningen, da vandet derved ikke vil have let ved, at løbe igennem espressomaskinen og dermed vil man ikke få det klassiske kendetegn for en espresso, nemlig den cremede skum på toppen.

Opskrift på Espresso

Udover at, man skal bruge en espressomaskine til, at lave en god omgang espresso, så er der også en lille påskrift. Helt præcist skal man bruge 7 gram kaffe og 0,025 Ltr. Vand til at lave en kop espresso. Vandet som løber igennem espressomaskinen bliver presset igennem processen ved en kraft på 9 bar. Derudover vil den optimale kop espresso blive fremstillet ved en temperatur mellem 87 og 93 grader ved celsius.

Brygning af Espresso

Hvis du vil brygge en espresso, gennem en espressomaskine, fyldes et metalfilter med det fin malede kaffe. Herefter vil kaffen bliver knust til større klumper. Metalfilteret bliver herefter placeret i maskinen, hvorefter der pumpes vand ned igennem filteret ved et tryk på de ca. 9 bar, ved en temperatur på omkring de 90 grader celsius. Nogle maskiner pumper dog vandet igennem ved en lidt højere temperatur, nemlig på ca. 96 grader celsius, hvilket de fleste Espresso kendere anbefaler.
Der findes 3 forskellige typer af espressomaskiner. Den fuldautomatiske der klarer det hele, den semiautomatiske der næsten klarer det hele og så den manuelle hvor man selv skal stå for at brygge kaffen.

Espresso Kultur

Brygning af espresso er en vigtig bestanddel af kulturen i Sydeuropa i lande, som Italien, Spanien og Portugal. En person som mestrer at fremstille flere forskellige typer af espresso bliver i Sydeuropa anerkendt som en Barista, hvilket er en ærefuld titel. Espresso kan i det meste af Sydeuropa købes på de fleste caféer og spisesteder.

Hvordan drikker man Espresso

Espresso kan nydes på flere forskellige måder. Nogle drikker det som en form for shot, hvor man tilsætter lidt rørsukker. Derudover kan man også nyde en espresso på normal vis, som med almindelig dansk kaffe. Espresso kaffe er også grundstenen i en række andre kaffe drikke. Det er blandt andet for Caffe latte, Cappuccino, Caffe macchiato og Cortado.

 

2 Responses to “Alt om espresso”

  1. Signe says:

    Espresso er virkelig fantastisk, elsker at man kan bruge det på så mange måder. Alene kan det godt være en lidt bitter drik, men sammen med mælk er det helt fantastisk!

  2. Jimmi says:

    Jeg foretrækker helt klart en god cappuccino. En Latte kan godt blive lidt for meget med al den mælk, så forsvinder smagen af kaffe helt ;-)

Leave a Reply to Signe Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>